Opera, teater, galerija

Skladišče kulis

Kulise niso zanimive samo na velikih svetovnih odrih. Za izdelavo so drage in jih je treba shraniti za nadaljno uporabo. Ker so kulise večinoma velike in nerodne, predstavlja skladiščenje eno posebno zahtevno nalogo.

V bližnji preteklosti se je izdelala rešitev skladiščenja v obliki prevoznih konzolnih regalov. V konzolnih regalih so se ustvarile neskončne police s pomočjo mostičev med konzolami, globine do 2,5 m in poljubne dolžine. Glede na višino hale, se je tako ustvarilo 5 do 6 nivojev.

Konzolni regali  
Konzolni regali  

Tukaj v Švici, v Zürichu je polica v regalu dolga 80 m:

Konzolni regali  
Konzolni regali  
Konzolni regali  

Regali so montirani na prevozne vozičke, ki se lahko do nekaj centimetrov približajo eden k drugemu. Tako se lahko na majhnem prostoru vskladišči velika količina kulis in so tudi vedno direktno dosegljive.

S pritiskom na gumb se sprosti regalna oprema. Naredi se hodnik, v katerem se nahajajo željene kulise.

Konzolni regali  

Tukaj v mestnem gledališču Stuttgart je lepo videti:

Konzolni regali  

Za načrtovanje in zagon se potrebuje veliko izkušenj specializiranih proizvajalcev, kot smo mi.

Poseben izziv so npr. polaganje tirnic, ali protipožarnega sistema sprinkler oprema (na mobilnih regalih), kot celoten koncept rokovanja s 4-potnim elektro viličarjem, deloma z neobhodno potrebnim nosilcem za posebno robo.

Konzolni regali  
Konzolni regali  
Vertikalni regal  
Konzolni regali  

Skladišče rekvizitov in kostumov

Tudi rekvizite, kot npr pohištvo, luči, ali dekoracijski material, kot tudi kostumi, se skladiščijo pregledno pri varčni izrabi prostora. Dober primer nam kaže dvonadstropni podest v mestnem gledališču Karlsruhe.

Poleg skladiščnega podesta se izkažejo robustni paletni regali kot optimalna rešitev za razne rekvizite in velikega števila razstavnih elementov. S pravilnim dostopom skladiščenja je individualna in hitra sestava za različne izvedbe potemtakem vedno zagotovljena.

Podest  
Paletni regali  
Podest  
Paletni regali  
Paletni regali  

Mizarstvo in delavnica

Za proizvodnjo in popravilo kulis potrebuje mestno gledališče veliko materialov, različnih dimenzij in tež. Samoumevno je, da smo mizarske, ročne delavnice in skladišče ustrezno opremili s konzolnimi, paletnimi ali poličnimi regali.

Vertikalni regal  
Podest  
Konzolni regali  
Vertikalni regal  

Muzeji in galerije
slike in skulpture

Tudi če so slike in skulpture v muzeju mnogo lepše nameščene, raspolagajo muzeji in umetnostne galerije s skladiščem.

Ni čudno, da se pri skladiščenju umetnostnih predmetov uporabijo čisto posebne zahteve. Tako so nujno potrebne številne, prefinjene regalne rešitve za skulpture, instalacije in slike za prilagoditev na njihovo velikost.

Zlasti v fazi posvetovanja veljajo znanje in izkušnje iz veliko realiziranih projektov. Trenutne zahteve (poraba prostora, dostopnost, varovanje itd..) je potrebno ustrezno urediti in prilagoditi za prihodnje zahteve.

Regali za plošče  
Regali za plošče  
Paletni regali  
Regali za plošče  
Paletni regali