Skoči na glavno vsebino

DORAS

Galerija

Nova logistična platforma za trgovca z gradbenim materialom DORAS

Za francoskega trgovca z gradbenim materialom DORAS je postalo distribucijsko skladišče premajhno; logistična platforma z 22 posameznimi regalnimi policami naj bi ponovno nudila dovolj prostora za iverne plošče, laminate in drug gradbeni material. Podjetje OHRA iz Kerpna je v projektnem času zgolj 5 mescev izdelalo regalno skladišče, ki z 12.000 m2 površine in 8 metrov skladiščne višine dosega dimenzije, ki v tej panogi niso redke le v Franciji.

Ko je Gaston Doras leta 1928 kupil majhnega trgovca z gradbenim materialom v Dijonu, verjetno ni slutil, da bo njegov priimek niti 100 let pozneje sinonim za največjega trgovca z gradbenim materialom v vzhodni francoski regiji. Danes združuje mreža DORAS štiri blagovne znamke:

Doras ima kot trgovec z gradbenim materialom več kot 50 podružnic, ki se nahajajo v glavnem v regijah Bourgogne in Franche-Comté,

Locouti skrbi za izposojo opreme in gradbenih odrov,

Caréo je specializiran za delo s ploščicami in ploščami, parketi in kopalnicami,

Ménéo zagotavlja dobavo in izvedbo mizarskih del (okna, vrata, stopnice, portali…).

Omrežje DORAS danes zaposluje okrog 800 zaposlenih in je v letu 2010 ustvarilo za 208 milijonov Evrov prometa.

Neučinkovito in premajhno

Do aprila 2011 je potekala tako oskrba strank kot tudi različnih distribucijskih lokacij z blagom iz ene platforme za nadaljnjo distribucijo lesenih izdelkov na zemljišču sedeža podjetja v Chenôve. Toda po bliskoviti rasti, ki jo je imelo podjetje DORAS v zadnjih letih, je ta platforma dosegla svoje meje kapacitetnih zmogljivosti: Postavljeno v starem poslopju z nizkimi skladiščnimi prostori in slabo prostorsko razporeditvijo, opremljeno s sedaj že zastarelo skladiščno opremo, je poslopje le še stežka zadostovalo modernim potreben podjetja.

»Staro skladišče več ni moglo slediti razvoju našega podjetja«, se spominja Brigita Biju-Duval, direktorica pristojna za naložbe v podjetju DORAS. »Skladiščne kapacitete niso zadostovale, vozne poti so bile zaradi narasle količine blaga zamašene, preozki nakladalni prostori pa so se povrh vsega izkazali kot ovirajoči.«

Velikodušno dimenzionirano

DORAS se je odločil za selitev v novo skladišče: Najeto poslopje ponuja z 12.000 m2 bistveno več prostora kot staro skladišče. Nova logistična oprema je omogočila več prostora trgovini z gradbenim materialom iz lesa, ustvarjen je bil namreč dodatni prostor za lesene izdelke, kot so iverne plošče, vezan les ali parket.

Tako so načrtovalci projekta po predstavah tehničnega oddelka trgovca z gradbenim materialom na eni strani predvideli regalno konzolo s 15 vrstami dolžine 75 m in višine 8 m na vrsto za skladiščenje dolgega tovora do 13 m in na drugi strani dodatnih 10 vrst z 8,5 m visokimi paletnimi regali, ki v dolžino prav tako merijo 75 m. Skupaj je bilo predvidenih 22 posameznih regalnih polic, od katerih je bilo 12 posameznih regalnih polic predvidenih v izvedbi ozkih konzolnih regalov. Za nakladanje in razkladanje so se odločili za večsmerne viličarje.

Dovolj veliki za velike projekte

Za vgradnjo regalnega skladišča je DORAS pooblastil podjetje OHRA Regalanalagen GmbH s sedežem v Kerpnu: Podjetje se je specializiralo predvsem na konstrukcijo skladiščnih in regalnih sistemov predvsem za trgovino z gradbenim materialom in kovinami ter lesno industrijo. Ravno pri projektiranju tega skladiščnega projekta so odgovorni v podjetju DORAS cenili know-how francoskega prodajnega oddelka podjetja OHRA, ki je lahko uporabilo izkušnje iz podobnih velikih projektov.

»Odločilna za izbiro podjetja OHRA je bila med drugim velikost našega projekta«, je dejala Brigitte Biju-Duval. »Določene konkurente smo morali izločiti, ker niso mogli uresničiti naše potrebe po zmanjšanju teže za 10,5 t. Poleg tega je moral dobavitelj dokazati, da je sposoben projekt izvesti tudi gospodarsko, torej ustrezno zagotoviti zmogljivosti navedene v tehničnih podatkih.«

Prepričale pa so tudi podrobnosti regalne rešitve podjetja OHRA: Kerpenčani tako uporabljajo za konzolne regale izključno toplo valjane polne profile – material ohrani v nasprotju s pločevino tudi v neprijaznih skladiščnih pogojih svoje statične lastnosti trajno. Pri rokovanju z uskladiščeno robo med nakladanjem in razkladanjem lahko trki s konzolami poškodujejo blago, predvsem pri delu z lesenimi trami izrednih velikosti. Zato OHRA za zaščito skladiščnega blaga in regalov uporablja samovarovalne, vpenjalne konzole – te se ob udarcih umaknejo navzgor in na stran, skladiščno blago in regal pa ostaneta nepoškodovana.

Montaža v devetih tednih

OHRA je dobila v začetku decembra 2010 naročilo za dobavo in postavitev regalnega skladišča za nov distribucijski center podjetja DORAS. »Regalne konzole z regalnimi vrstami dolžine 75 metrov in višine 8 m z vodili zahtevajo ogromno natančnosti pri montaži«, opisuje Bernard Lunven, vodja prodaje za Francijo podjetja OHRA, kar je bil poseben izziv za monterje le-tega podjetja. Na gradbišče so prispeli v sredini marca 2011, skupaj s prvimi 23 tovornjaki z materialom. V prihodnjih slabih devetih tednih so pri gradnji porabili 750 nosilnih stebrov za konzolne regale, 8000 konzol – delno s kovinskimi rešetkami – ter 2 kilometra vodil za 4-smerne viličarje z neposredno povezavo k nogam stebrov regalov. Vodila na dovozu so bila ulita z betonom za večjo skupno trdnost in varnejši dostop viličarjev do posameznih regalnih polic. Na področju paletnih regalov je bil uporabljen sistem OHRA 5 Omega: Njegova nosilnost polja je vse do 22,5 t in nosilnost police vse do 4,5. Skupaj so monterji podjetja OHRA sestavili 1.500 paletnih prostorov, pri čemer so posamezne nivoje opremili s kovinskimi rešetkami. Zraven tega pa je naročilo zajemalo tudi kovinski podest s površino 55 m2. Dela so bila končana že konec aprila.

»Časovni načrt je bil uresničen«, je s storitvami podjetja OHRA zadovoljna Brigitte Biju-Duval. »Vse od razvoja projekta s strani podjetja DORAS do dokončne postavitve nam je podjetje OHRA po zaslugi njihovega strokovnega znanja nudilo najboljšo podporo.« Navsezadnje je lahko podjetje OHRA dokazalo, da se lahko kakovost »Made in Germany« kljub višjemu vložku pri materialu in kakovostnemu regalnemu sistemu v razmerju cena-storitev uveljavi nasproti lažjim konkurenčnim sistemom.