Skoči na glavno vsebino

Bati Nature

Galerija

Warehouse building
Rack-clad building made of cantilever racks
Floor storage zone between the racks 

Alternativna konstrukcija strehe

Francosko podjetje za tesarstvo oz. izdelavo lesenih konstrukcij Bati-Nature, specializirano za gradnjo hiš, izoliranih s slamo, je s posebnim regalnim sistemom podjetja OHRA pridobilo nove zmogljivosti za skladiščenje lesnih materialov in montažnih stenskih elementov. Dva 24 metrov dolga konzolna regala z integriranima strehama pri tem tvorita stene hali podobne strukture. Med njima pa ostaja približno 6 metrov široko prevozno območje za talno skladiščenje. Podjetje OHRA je za montažo posebej prilagojenih skladiščnih stavb potrebovalo samo približno teden in pol.

Podjetje Bati-Nature je proizvodna zadruga, ki svet gradnje dojema drugače: po eni strani želi podjetje z 20 zaposlenimi uresničiti udobno in individualno bivanje ter hkrati zmanjšati vpliv na okolje med gradnjo, uporabo in demontažo. Po drugi strani pa podjetje kot zadruga, ki je v lasti delavcev, združuje industrijske proizvodne tehnike in visoko usmerjenost k zaposlenim.

Tudi pri načrtovanju novega skladišča je podjetje Bati-Nature ubralo svojo pot: ustvariti so želeli dodatne skladiščne zmogljivosti za gradbeni les, tramove in druge lesene materiale ter prostor za več metrov široke in visoke stenske elemente, izdelane iz lesenega ogrodja in izolirane s slamo. Podjetje je s pomočjo podjetja OHRA namesto izgradnje običajne hale za izdelavo stenskih elementov in montaže ločenih regalov za lesene materiale obe rešitvi združilo.

Podjetje OHRA je montiralo dve 24 metrov dolgi vrsti konzolnih regalov. Tako regalne konzole kot noge regalov so obrnjene navzven. Na 5,51 metra visoka stojala regalov pa so na obeh straneh nameščeni tudi 3,2 metra dolgi strešni kraki. Regali so razporejeni tako, da med njimi nastane pokrito, okoli šest metrov široko območje za skladiščenje na tleh. Ker so noge regalov usmerjene samo navzven, je prostor med regaloma prosto prevozen. Tukaj so shranjeni montažni stenski elementi. Na zunanjih stenah 1,2 metra dolge regalne konzole z nosilnostjo 800 kilogramov tvorijo tri (oz. z regalnimi nogami štiri) prav tako pokrite skladiščne ravni. Tukaj so shranjeni tramovi in konstrukcijski les.

Z montažo, ki je trajala samo teden in pol, je bilo mogoče nove skladiščne zmogljivosti ustvariti veliko hitreje, kot bi bilo to mogoče z običajno skladiščno halo.