Skoči na glavno vsebino

Knaus Tabbert

Galerija

Kratke poti za vozila za dolge razdalje

Knaus Tabbert, vodilni evropski proizvajalec počitniških vozil, je na svojem sedežu v Jandelsbrunnu z novo proizvodno halo znatno povečal svoje proizvodne zmogljivosti. Neposredno povezano skladišče omogoča oskrbo proizvodnje z minimalnim časom dovajanja delov. OHRA je za novo skladišče dobavila konzolne in paletne regale, ki imajo visoko nosilnost tudi na velikih višinah, poleg tega pa je lahko ta ponudnik sistemov iz Kerpena kar najbolje izpolnil visoke zahteve glede protipožarnih instalacij.

Kratke poti in »FIFO«
Novo skladišče nadomešča različna skladišča s skladanjem, konzolne regale in običajne paletne regale, od katerih so bila nekatera najeta tudi pri zunanjih ponudnikih storitev. Neposredna povezava novega skladišča s proizvodnjo skrajša transportne poti na minimum ter zmanjšuje zaloge materialov in delov v proizvodnji. Hkrati pa skladiščenje v novih konzolnih in paletnih regalih znatno zmanjša tveganje poškodb skladiščenega blaga – zlasti v primeru paketov iz vezanega lesa, ki so bili prej skladiščeni s skladanjem. Poleg tega je bilo treba doslej veliko materialov vedno znova prestaviti, da bi uresničili načelo First In, First Out (»prvi noter, prvi ven«). Lepila imajo na primer omejeno življenjsko dobo, zato je FIFO tu nujno potreben. Preko tega si Knaus Tabbert prizadeva pri vseh materialih uvesti skladiščenje po načelu FIFO.

Paletni in konzolni regali 
Kombinacija konzolnih in paletnih regalov omogoča skladiščenje zelo različnih materialov, kot so lepila, koluti aluminija in stekloplastike, paketi iz vezanega lesa, PVC tla, letve iz lesa in poliuretanske pene. Prednost regalov OHRA, ki so izdelani iz vroče valjanih jeklenih profilov, je njihova visoka nosilnost: V podjetju Knaus Tabbert na primer konzolni regali nosijo do 12 ton na stojalo, nosilnost posamezne regalne konzole pa znaša do 1.000 kilogramov – tudi na najvišji skladiščni ravni na višini 7,5 metra. Koluti stekloplastike, ki tehtajo do 1,2 tone, in koluti pločevine, ki tehtajo do 1,8 tone, pa se skladiščijo v paletnih regalih. Mrežasta dna omogočajo fleksibilno skladiščenje ne glede na obliko pripomočkov za nakladanje kolutov. Tudi v konzolnih regalih mrežasta dna deloma omogočajo, da je možno skladiščiti najrazličnejše zaboje oz. pakete in nosilce bremena.

Protipožarna zaščita integrirana, za varčevanje s prostorom
Zaradi skladiščenih predmetov (les, lepila, plastika) je skladišče uvrščeno v zelo visok razred požarne zaščite. Zato je bilo treba regale celovito opremiti s škropilnimi sistemi. Predvsem za konzolne regale je OHRA glede tega ponudila fleksibilno rešitev: V vsakega od robov stojal sta bili izvrtani dve 80-milimetrski luknji, da je bilo mogoče skozi njiju speljati cevi protipožarnih instalacij. Ta rešitev se ni le izkazala za posebej varčno s prostorom, temveč so kabli tako tudi dobro zaščiteni pred poškodbami.