Skoči na glavno vsebino

Maderas Besteiro

Galerija

Trikratna učinkovitost

Lesnoobdelovalno podjetje Maderas Besteiro je svoje skladiščne zmogljivosti razširilo z regalnimi sistemi podjetja OHRA: konzolni regali OHRA omogočajo učinkovito skladiščenje lesa dolžine do 13,5 metra, individualno prilagojeni paletni regali z do 15 skladiščnimi ravnmi pa zagotavljajo veliko prostora za raznolike izdelke iz visokotlačnih laminatov (HPL). V primerjavi s prejšnjim talnim skladiščenjem in zastarelimi regali je lahko podjetje Maderas Besteiro na enaki skladiščni površini povečalo svoje skladiščne zmogljivosti za 20 odstotkov, pospešilo postopke skladiščenja in pridobivanja iz skladišča za 30 odstotkov ter zmanjšalo poškodbe skladiščenega blaga za 70 odstotkov.

Od deske do hiše
Podjetje Maderas Besteiro, ustanovljeno leta 1930, se je leta 1970 preselilo v Lugo na severozahodu Španije in od takrat stalno širi skladišče in proizvodnjo. Danes izdelujejo najrazličnejše izdelke iz lesa: od desk, talnih oblog in vrat do kuhinj, fasadnih oblog in lesenih konstrukcij za energetsko učinkovite hiše. Pri delu uporabljajo najsodobnejše lesnoobdelovalne stroje.

Zamuden skladiščni sistem
Da bi lahko doseglo ustrezno učinkovitost tudi na področju skladiščenja in povečalo svoje skladiščne zmogljivosti, je podjetje Maderas Besteiro razširilo obstoječe skladišče. Zdaj različne lesene izdelke skladiščijo na evropaletah v obliki plošč velikosti 3660 × 2100 mm ali v obliki 13.500 mm dolgih brun. Do zdaj so izdelke skladiščili na tleh ali regalih. Dostop do posameznih izdelkov je bil zapleten in zamuden, med rokovanjem pa je pogosto prihajalo tudi do poškodb lesenih izdelkov. Skladiščni prostor preprosto ni več izpolnjeval zahtev podjetja Maderas Besteiro glede učinkovitosti.

Regali omogočajo hiter dostop
Podjetje OHRA je zato v skladišče namestilo različne regalne sisteme: ti vključujejo konzolne regale s 1300 milimetrov dolgimi konzolami z nosilnostjo 750 kilogramov, najvišja skladiščna raven pa je na višini 5 metrov. Na njih skladiščijo predvsem plošče, ki se najbolje prodajajo in jih je treba ustrezno hitro pridobiti iz skladišča. Ker je bilo treba na območju plošč iz visokotlačnih laminatov namestiti veliko različnih izdelkov, ki se skladiščijo na posebnih paletah velikosti 3050 × 1300 milimetrov, tam uporabljajo paletni regal: dolg je približno 10 metrov, visok približno 6 metrov in ima 15 skladiščnih ravni. Tako so dobili veliko predalov za shranjevanje, kar omogoča, da se v vsakem predalu regala skladiščijo samo enaki izdelki, dostop do izdelkov pa je zato hitrejši.

Pospešeni postopki
Po besedah Raúla Serne, ki je kot distributer podjetja OHRA nadzoroval projekt, je podjetje Maderas Besteiro z novim regalnim sistemom občutno pospešilo svoje logistične in proizvodne postopke: »Čas prekladanja in skladiščenja je zato krajši, število poškodb je manjše, komisioniranje pa se je močno izboljšalo.« Poudarja tudi, da je ta razširitev samo ena od mnogih: »Podjetje Maderas Besteiro že skoraj 20 let svoje skladiščne zmogljivosti širi z regalnimi sistemi podjetja OHRA.