Skoči na glavno vsebino

Mebatex

Galerija

cantilever racking galvanized
cantilever racking galvanized
cantilever racking galvanized

Preprosto rokovanje s težkimi cevmi

Češko podjetje Mebatex, ki v Brnu izdeluje valje za tekstilne stroje, je za nekajkrat povečalo kapacitete svojega zunanjega skladišča s konzolnimi regali OHRA. Doslej so jeklene cevi, ki predstavljajo izhodiščni material za valje, skladiščili na tleh. Z uporabo visokozmogljivih konzolnih regalov so tako izkoristili še »tretjo dimenzijo« in lahko na enaki površini skladiščijo bistveno več materiala. Hkrati pa se izboljšata dostop do potrebnih cevi in preglednost zalog. 

Ponudba izdelkov podjetja Mebatex je bogata, zaradi česar pa je tudi treba skladiščiti najrazličnejše cevi, iz katerih izdelujejo valje. Novi izdelki in širitev poslovanja torej zahtevajo večje skladiščne zmogljivosti za jeklene cevi, cevi iz nerjavnega jekla in debelostenske cevi. Zato so se odločili, da dosedanje skladiščenje cevi in snopov cevi na tleh nadomestijo s skladiščenjem v konzolnih regalih OHRA. 

Regalni sistem OHRA prepričuje predvsem s svojo robustnostjo in stabilnostjo: ker OHRA vse nosilne elemente regalov izdeluje izključno iz polnostenskih jeklenih profilov, zagotavljajo visoko nosilnost ob hkratni vitki konstrukciji. Podjetje OHRA pa je regale tudi natančno prilagodilo potrebam podjetja Mebatex, tako da omogočajo učinkovito in varno skladiščenje različnih cevi. Podjetje OHRA je v ta namen na prostem namestilo dve vrsti enostranskih konzolnih regalov s skupno dolžino več kot 92 metrov. 

Regali pri višini 3710 milimetrov ponujajo do pet skladiščnih ravni, vsako regalno stojalo pa nosilnost 4,4 tone. Ker so nekatere regalne konzole vpete prilagodljivo in niso z vijaki pritrjene na stojala, je mogoče število skladiščnih ravni in razmik med njimi prilagajati preprosto ter brez orodja. Vsaka od 1800 milimetrov dolgih regalnih konzol pri tem zagotavlja nosilnost do 1100 kilogramov. 

Z ureditvijo zunanjega skladišča s konzolnimi regali OHRA lahko podjetje Mebatex zdaj skladišči precej več surovin za proizvodnjo valjev. Poleg tega pa je dostop do potrebnih cevi zdaj v primerjavi z dosedanjim skladiščenjem na tleh bistveno hitrejši, kar zvišuje tudi učinkovitost celotnega proizvodnega procesa. Zdaj ni več treba nepotrebnega časa vlagati v pretovarjanje ojačevalnih in armirnih elementov, celotno rokovanje pa je močno poenostavljeno. Hkrati pa skladiščenje materiala v konzolnih regalih zagotavlja bistveno boljši pregled nad zalogami.

O podjetju Mebatex s.r.o.:

Mebatex s.r.o. izdeluje valje za tekstilne stroje. Podjetje so leta 1995 ustanovili družbeniki Brugman Maschinenfabrik bn Holland ter Brigitte in Guntram Schneider v češkem Brnu. Na začetku so zgolj stružili in varili preproste vodilne valje, končna obdelava pa je potekala na Nizozemskem. Tekom let so izdelavo valjev nadgrajevali z dodatnimi proizvodnimi fazami, danes pa lahko v Brnu v celoti izdelujejo vodilne in stiskalne valje. Hkrati pa so se začeli ukvarjati tudi z varjenjem strojnih komponent iz nerjavnega jekla, kot so ohišja pralnih strojev, korita za foulard, posode ipd. Leta 2003 sta Brigitte in Guntram Schneider prevzela poslovni delež podjetja Brugman Maschinenfabrik. V naslednjih letih je bila celotna tovarna posodobljena oz. razširjena. Danes podjetje Mebatex s.r.o. zaposluje približno 40 ljudi ter slovi kot kompetenten in zanesljiv dobavitelj proizvajalcev tekstilnih strojev ter podjetij iz drugih panog.