Skoči na glavno vsebino

Staatstheater Stuttgart

Galerija

Kot enkratno v Nemčiji se označuje novo skladišče kulis mestnega gledališča v Stuttgartu.

V letu 2007 se je opustilo več skladiščnih lokacij za kulise in kostume in se je vse skoncentriralo v novozgrajenem skladiščnem kompleksu.

Osrčje investicije je prevozno skladišče s konzolnimi regali, z občutnimi dimenzijami. V bistvu so prav dimenzije tiste, ki človeka prevzamejo.

V 20. vrstah, dolžine skoraj 60 m in višine 12 m, se lahko na transportnih vozičkih skladiščijo kulise različnih velikosti in dimenzij.

8 prevoznih dvostranskih konzolnih regalov, dolžine skoraj 60 m, imajo skupno nosilnost 180 t. Vstavljanje in odvzemanje kulis iz regalov poteka s štiripotnim viličarjem, na katerem je montirana kabina za višinsko vožnjo.

Velike kulise, ki se ne morejo namestiti v vozeže regale, se stoječe skladiščijo v paletnih boksih.

Z domiselnim varnostnim sistemom, so se izpolnile vse zahteve varnostnih inšpekcij.

Za konkretno predstavo v teatru se ustrezen kulisni voz izvleče iz regalov in s specijalnim vozilom dostavi robo direktno v teater, na oder. S tem je zagotovljena hitra postavitev kulis.

V vmesnem delu, med kulisnim skladiščem in delom za skladiščenje dekoracij in kostumov, se nahaja delavnica, kjer se izdelujejo in preskušajo nove kulise.

V sosednji trinadstropni hali se skladiščijo drugi rekviziti, kot pohištvo, luči, dekoracijski pripomočki in tako naprej. Ena kompletna etaža je rezervirana za kostume, čevlje in dodatke. Ni čudno, da so na skupni dolžini 2.400 tekočih metrov tesno eden poleg drugega obešeni kostumi. K tem pridejo še regali za čevlje, klobuke in drugo opremo.

Vse to tvori novo kulisno skladišče v Stuttgartu, ki je pogoj za nemoten potek vsakodnevnih priprav na opero, igro ali balet.