Skoči na glavno vsebino

ŠVELC d.o.o.

Galerija

Žaga s skladiščem lesa

Z uporabo konzolnih regalov večja kapaciteta in hitrejši dostop

V slovenski firmi ŠVELC d.o.o., eni največjih žag v gorenjski regiji, so s konzolnimi regali OHRA pridobili okrog 50 odstotkov večjo zmogljivost za skladiščenje lesa. Skladiščni prostor, s tremi ozkimi regalnimi hodniki, višine 5,7 m upravljajo s štiri potnimi viličarji, s katerimi se hitro in varno dostopa do shranjenega materiala.

Osnovna dejavnost žage na Kokrici pri Kranju je proizvodnja lesenih desk, plohov in profiliranega lesa različnih dolžin in oblik. Njihove stranke so tako gradbeniki, tesarji, mizarji, kot tudi zasebni odjemalci. Za skladiščenje različnih vrst lesnih proizvodov je firma ŠVELC konec leta 2011 zgradila novo skladiščno halo, v velikosti 50 x 20 m. Cilj je bil povečati skladiščno zmogljivost, izboljšati način dela in na splošno varnejše shranjevanje.

V firmi Švelc so se odločili za OHRA konzolne regale: Eden od razlogov za to odločitev je bil, da je nemški proizvajalec iz okolice Kölna, specializiran za izdelavo skladiščnih regalov izključno iz toplo valjanih jeklenih profilov. V primeru trka se nosilni profili vdajajo in hkrati zadržijo svojo vertikalno nosilnost. Firma OHRA je pri realizaciji skladišča tudi dokazala svojo prilagodljivost na kupca: Tako je npr. statični izračun temeljne plošče izdelala OHRA, postavitev regalov s streho pa je firma ŠVELC izvedla s svojimi sodelavci.

Novo skladišče s tremi regalnimi hodniki, z višino 5,7 m ponuja kapaciteto do 1.000 kubičnih metrov shranjenega lesa. Vsi izdelki so skladiščeni na štirih nivojih, globine 1.200 mm. Nosilnost vsake nosilne konzole je 1.250 kg. Regalni sistem je nastavljiv s prestavljivimi, obesnimi konzolami, ki se umikajo v primeru udarca z viličarjem. Uporabljeni viličarji so vodeni z vodili, ki so pritrjena na regale. V firmi ŠVELC tako varno delujeta dva štiri potna Combilift viličarja.

S kombinacijo OHRA konzolnih regalov in štiri potnimi viličarji za ozke regalne hodnike, niso samo pospešili dostop do materiala, temveč so bistveno zmanjšali poškodbe na regalih in na skladiščenem lesu. Čeprav se je z uporabo konzolnih regalov kapaciteta skladišča povečala za 50%, pa zagotavlja novo skladišče večjo varnost in bistveno večji pregled.